Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kosovští lékaři obchodovali s orgány, jdou do vězení

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Priština - Dva kosovští lékaři byli v opakovaném procesu odsouzeni k trestům vězení za účast ve zločinecké síti, která v nemocnici na okraji kosovské metropole Prištiny organizovala ilegální transplantace. Jeden z mužů má strávit za mřížemi 7,5 roku, druhý jeden rok. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Dárci orgánů podle médií pocházeli z nejrůznějších zemí, včetně Turecka a bývalých republik Sovětského svazu. Na prištinskou kliniku je členové sítě lákali sliby, že za darování orgánu dostanou 10.000 až 12.000 eur (dnes téměř 260.000 až 310.000 korun). Příjemci, jimiž byli hlavně Izraelci, přitom zaplatili za získání orgánu 80.000 až 100.000 eur. Někteří z dárců nakonec nedostali vůbec žádné peníze.

Skandál propukl v roce 2008, když policie zastavila na prištinském letišti tureckého občana viditelně trpícího bolestmi. Ukázalo se, že mu byla odebrána ledvina.

Případ upoutal pozornost v souvislosti s obviněními, že Kosovská osvobozenecká armáda (UÇK), jež koncem 90. let vedla ozbrojený boj za odtržení od Srbska, odebírala a prodávala orgány zajatců, mezi nimiž byli Srbové. Ve své knize "Lov. Já a váleční zločinci", která vyšla v roce 2008, se o těchto případech zmínila i bývalá hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Carla Del Ponteová.

Podobná obvinění vznesl v roce 2010 švýcarský vyšetřovatel ve zprávě pro Radu Evropy Dick Marty. Z obchodování s orgány srbských vězňů a dalších lidí v Albánii obvinil několik vysokých představitelů UÇK, včetně současného premiéra Hashima Thaçiho.

Oba potrestaní lékaři už byli v této kauze odsouzeni spolu s dalšími třemi obžalovanými v roce 2013. Odvolací soud ale o tři roky později rozsudek zrušil a nařídil nový proces.

Nejtěžší trest osmi let vězení soud před pěti lety uložil řediteli a urologovi kliniky Medicus Lutfimu Dervishimu. V novém procesu mu soud vězení zkrátil o půl roku. Druhý odsouzený, anesteziolog Sokol Hajdini, má jít nyní za mříže na rok, což je o dva roky méně, než dostal v roce 2013.

Ve zrušeném procesu byl ještě odsouzen Dervishiho syn Arban, rovněž lékař, a to k sedmi letům a třem měsícům odnětí svobody. V opakovaném řízení podle Reuters na lavici neusedl, protože je na útěku.

V prvním procesu byly odsouzeny ještě dvě osoby, ale jen k podmíněným trestům.

Témata:  Kosovo lékaři věznice soudy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy