Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim by měl brát mírový proces vážněji, říká Paul Ryan

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: china.org.cn

Washington - Severokorejský vůdce Kim Čong-un musí přistupovat k mírovému řešení jaderného patu na Korejském poloostrově s mnohem větší vážností. Dnes to v reakci na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odřeknout červnový summit s Kimem prohlásil předseda Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan.

Podle Ryana KLDR dlouhodobě poskytuje hojnost důvodů k pochybám o jejím závazku ke stabilitě regionu. Spojené státy proto musí pokračovat v maximálním tlaku na Severní Koreu, který podle Trumpových prohlášení donutil Pchjongjang zasednout k jednacímu stolu.

Republikánský senátor Ben Sasse, který často Trumpa kritizuje, dnes prezidenta za zrušení summitu pochválil. "Udělal správnou věc," řekl Sasse s tím, že Kim je vraždící despota a notorický lhář. Dodal, že pokud KLDR stojí o diplomacii, tak by měla vědět, že polovičatá opatření a důraz na její nukleární program není tou správnou cestou.

Zatímco Sasse s postojem prezidenta souhlasí, demokratický senátor Bob Menendez ho kritizoval. S odkazem na Trumpovu knihu Umění obchodu (The Art of the Deal) prohlásil, že diplomatické umění je mnohem obtížnější než to obchodní. Menendez, který je nejvýše postaveným demokratem v senátním výboru pro zahraniční vztahy, konstatoval, že je ohromující, když je Trumpova vláda zaskočena tím, že KLDR se chová tak, jak se dosud chovala.

Menendez také dodal, že si není jistý tím, zda neustálé citování libyjského modelu americkou stranou je tou správnou cestou k dosažení požadovaného výsledku. Narážel tak na fakt, že viceprezident Mike Pence tento týden KLDR varoval, že by mohla skončit jako Libye za diktátora Muammara Kaddáfího, pokud nepřistoupí k jadernému odzbrojení. Severní Korea obvinila Pence, že se chová jako ignorant a hlupák.

Témata:  USA Severní Korea diplomacie Paul Ryan Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.