Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sestřelení MH17: Austrálie a Nizozemsko podniknou kroky proti Rusku

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.
Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.
Foto: Dutch Safety Board

Haag - Rusko má podíl na zodpovědnosti za sestřelení letadla malajsijských aerolinek nad východní Ukrajinou v roce 2014. Po čtvrtečním zveřejnění předběžných závěrů vyšetřování pádu letadla Boeing 777 se na tom dnes shodla nizozemská vláda, informoval server veřejnoprávní stanice NOS. Spolu s Austrálií chce nyní Nizozemsko podniknout vůči Moskvě právní kroky. O svém záměru už obě země Rusko informovaly. Moskva jakékoli spojování s tragédií dál odmítá.

"Pohnat k zodpovědnosti stát je komplexní právní proces," uvedl nizozemský kabinet po svém zasedání. "Nizozemsko a Austrálie požádaly dnes Rusko, aby zahájilo dialog vedoucí k řešení, které by učinilo zadost enormnímu utrpení a škodám způsobeným sestřelením letu MH17," dodala vláda v Haagu.

Na palubě letu MH17 17. července 2014 bylo 298 lidí včetně 15 členů posádky. Většinu cestujících tvořili Nizozemci (193), na palubě byli ale právě i Australané a občané dalších osmi zemí.

Mezinárodní tým vyšetřovatelů ve čtvrtek uvedl, že raketový systém použitý při sestřelení letadla byl součástí ruských ozbrojených sil. Patřil údajně 53. brigádě ruské protivzdušné obrany. Letoun na lince MH17 byl podle vyšetřovatelů sestřelen raketou systému Buk, odpálenou z prostoru, který tehdy ovládali a i nyní ovládají proruští separatisté.

Ruské ministerstvo obrany tvrzení odmítlo a uvedlo, že s incidentem nemá nic společného. Prezident Vladimir Putin ujistil, že Moskva bude zjištění vyšetřovatelů analyzovat.

Podle nizozemského ministra zahraničí Stefa Bloka předběžné výsledky práce mezinárodního týmu "ukazují na přímé zapojení Ruska" a spojení rakety, která letadlo nad Ukrajinou zasáhla, s ruskou armádou. Podle agentury Reuters se jedná o zatím nejsilnější slova nizozemského politika týkající se ruské role v sestřelení letu MH17.

Podle serveru NOS by dalším krokem nizozemské vlády mohlo být podání stížnosti na Rusko u některé z mezinárodních organizací či žaloby u mezinárodního soudu.

Témata:  sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou Nizozemí Austrálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.