reklama

Zachování maďarského národa "biologicky a početně" označil Orbán za klíčovou otázku. Slíbil, že vláda zvrátí trend zmenšování populace do roku 2030. Za tímto účelem spustí "seriózní akční plán rodinné politiky". Podle Reuters ale neuvedl podrobnosti.

"Existuje mnoho druhů rodin, mnoho způsobů života a (liberální demokracie) říká, že bychom mezi nimi neměli rozlišovat... chce zajistit rovné zacházení v zákoně... a to je jeden z důvodů, proč nyní dochází k demografickému poklesu," řekl státnímu rozhlasu předseda konzervativní strany Fidesz, která v dubnu počtvrté vyhrála parlamentní volby.

Orbán si přeje, aby do roku 2030 převážil v Maďarsku i v Evropě modernizovaný koncept demokracie křesťanské. "Křesťanská demokracie nás chrání před migrací, brání hranice, podporuje tradiční rodinný model jednoho muže a jedné ženy a považuje ochranu naší křesťanské kultury za přirozenou věc," dodal 54letý otec pěti dětí.

O potřebě populačního růstu mluví Orbánův tábor dlouhodobě. Ministr lidských zdrojů Zoltán Balog loni v červnu řekl, že vláda od letoška finančně podpoří porodnost Maďarek žijících ve vlasti i v zahraničí. Orbán loni v květnu uvedl, že kabinet letos odpustí polovinu dluhů studentským rodinám se dvěma dětmi a celý dluh rodinám se třemi a více dětmi. Postaveno nebo opraveno má být mnoho jeslí a mateřských škol.

Orbán převzal moc v roce 2010, kdy mělo Maďarsko jen něco málo přes deset milionů obyvatel. K počátku letošního roku se jejich počet podle statistiků snížil na přibližně 9,77 milionu.

Maďarsko tak jako všechny státy Evropské unie vykazuje průměrnou míru porodnosti, která nedosahuje hranice zachování populace. Za tu se ve vyspělých zemích bere hodnota 2,1 dítěte na každou ženu.

Maďarsko se navíc potýká s častým odchodem zejména mladých kvalifikovaných lidí do ciziny. Orbánův tábor zároveň zásadně odmítá přijímat přistěhovalce zejména z muslimských zemí. Zahraničním investorům ale nabízí ke koupi státní občanství.