Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR reagovala klidně na zrušení summitu, Trump je tím potěšen

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump dal dnes najevo potěšení nad prohlášením Severní Koreje, že je otevřena dalším rozhovorům se Spojenými státy. Označil to za velmi dobrou zprávu. Pchjongjang dnes zveřejnil prohlášení severokorejského diplomata Kim Kje-kwana, že Severní Korea je dál otevřena dialogu se Spojenými státy a že je připravena řešit problémy s USA kdykoli a jakkoli.

Prohlášení následovalo po čtvrtečním Trumpově oznámení, že ruší schůzku s diktátorem Kim Čong-unem, dohodnutou na 12. června.

"Srdečné a produktivní prohlášení Severní Koreje je velmi dobrá zpráva. Brzy uvidíme, kam to povede, doufejme že k dlouhé a trvalé prosperitě a k míru. Jen čas (a nadání) to ukáže!" napsal na twitteru americký prezident, který se často označuje za nadaného vyjednavače.

Kim Kje-hwan v prohlášení uvedl, že KLDR si velmi cení "úsilí prezidenta Trumpa, bezprecedentního u jakéhokoli jiného prezidenta, o uskutečnění historického severokorejsko-amerického summitu". Jeho slova americké analytiky překvapila, protože v reakci na Trumpův čtvrteční postoj očekávali ze strany KLDR spíš protesty a výčitky.

Prezident dnes rovněž na twitteru odsoudil politiky americké Demokratické strany, kteří s jeho rozhodnutím zrušit summit nesouhlasí. Demokraté podle Trumpa chtějí vyjednávací proces s Pchjongjangem zmařit a "ztratili kontakt s realitou".

Témata:  Donald Trump Severní Korea USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy