reklama

Maďarskou žádostí o přehodnocení vztahů aliance s Kyjevem se má 28. května zabývat komise Ukrajina-NATO, uvedl dnes ukrajinský velvyslanec při NATO Vadym Prystajko. "V pondělí se sejde komise na úrovni velvyslanců, tedy bude zasedat Severoatlantická rada s Ukrajinou. Budu zastupovat Ukrajinu, zástupce Maďarska tam taky bude," řekl diplomat a dodal, že bude mít možnost vysvětlit všem členům NATO maďarská obvinění.

Budapešť podle ukrajinských médií obviňuje Ukrajinu, že "pokusy o reformy selhaly" a "stát zeslábl do té míry, že není schopen plnit své základní povinnosti, včetně zajištění právního státu a efektivního ekonomického, sociálního a politického vedení". NATO by tomu mělo přizpůsobit svou politiku, v zájmu zachování stability v regionu na své východní hranici.

"Vypadá to jako vydírání: Budapešť je ochotna stáhnout svá obvinění, pokud Ukrajina nebude uplatňovat školský zákon v případě národnostních menšin z členských států NATO, tedy maďarské menšiny v Zakarpatsku," poznamenala Ukrajinska pravda. Podle deníku se v centrále aliance sice zdrželi vyjádření k maďarskému memorandu, přijatému na zasedání nové vlády Viktora Orbána, nicméně dali najevo, že podpora Ukrajině bude pokračovat.