Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italská koalice se hádá o ministra financí

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Sestavování nové italské vlády, které nyní vede čerstvě jmenovaný premiér Guiseppe Conte, dál brzdí spor o obsazení postu ministra financí. Protiimigrační Liga chce na něj prosadit euroskeptika Paola Savonu, jehož schvaluje i její partner v rýsujícím se kabinetu, protestní Hnutí pěti hvězd. Ostře proti je ale prezident Sergio Mattarella, který svůj nesouhlas Contemu zopakoval na neformální páteční schůzce. Informovala o tom italská média.

Nečekaně silný odpor ze strany jinak nekonfliktního prezidenta může jednání o personálním obsazení vlády výrazně zkomplikovat. Matarella totiž má ohledně podoby kabinetu poslední slovo a budou-li strany na osobě Paola Savony trvat, dostanou se jednání do mrtvého bodu. Poslanci Ligy už varovali, že v takovém případě hrozí vypsání předčasných voleb, které by se mohly konat už v říjnu.

Jedenaosmdesátiletý Savona je velmi zkušený ekonom - v minulosti řídil ministerstvo průmyslu a obchodu, pracoval v italské centrální bance, zkušenosti má i ze soukromých bank a působil na několika univerzitách. Kriticky se ovšem staví k členství Itálie v eurozóně, vstup do ní považuje za "historickou chybu" a společnou měnu popisuje jako "německé nebezpečí".

Mattarellův postoj rozezlil šéfa Ligy Mattea Salviniho, který své rozladění ventiloval na sociálních sítích. Nyní ale bude muset jednat s Contem o tom, zda by jeho strana nebyla ochotná ustoupit a navrhnout na ministerstvo financí někoho jiného.

Témata:  Itálie Sergio Mattarella politici

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy