Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Ománu řádí tajfun. Pět lidí zemřelo, vichr mrštil dívkou (†12) o zeď

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Maskat - Nejméně pět mrtvých si již vyžádal tajfun Mekunu, který od čtvrtka pustoší území Ománu a dnes se pomalu začal přesouvat nad sousední Jemen. Podle agentury AP je dalších 30 osob je vinou působení dosud největší vichřice tohoto druhu v oblasti pohřešováno.

Tajfun způsobil lokální záplavy v třetím největším ománském městě Salála, kde bylo evakuováno nejméně 10.000 lidí. Pohřešovaní, mezi nimiž jsou kromě Jemenců také Indové a Súdánci, jsou z vážně zasaženého ostrova Sokotra. Tři oběti, včetně 12leté dívky, kterou silný vítr mrštil o zeď, jsou z kontinentálního Ománu, zbytek ze Sokotry.

Zatímco většina území Arabského poloostrova v tomto období zažívá až padesátistupňová vedra, déšť v této době na jihu Ománu není výjimkou. V Salále se v období dešťů teplota drží kolem 25 stupňů Celsia. Tak silný tajfun jako Mekunu je ale vzácný.

Za sto let měření Omán do roku 1996 postihlo jen 17 silných bouří. Ta v roce 2007 - Gonu - se prohnala Ománem a dosáhla až do Íránu. V Ománu po ní zůstaly škody za čtyři miliardy dolarů, v širší blízkovýchodní oblasti pak 70 mrtvých.

Témata:  Tajfun Omán počasí

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy