Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průlom? Američtí diplomaté dorazili do KLDR, jednají o summitu

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington/Pchjongjang - Skupina amerických diplomatů a úředníků dnes přijela do KLDR, kde bude se zástupci severokorejské vlády pracovat na přípravě vrcholné schůzky mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a vůdcem KLDR Kim Čong-unem. Napsal to list The Washington Post. Delegaci podle jeho informací vede bývalý americký velvyslanec v Jižní Koreji Sung Kim, který byl kvůli tomu povolán ze svého současného diplomatického postu na Filipínách.

Přípravy průlomové schůzky se v posledních dnech výrazně zkomplikovaly, když Trump ve čtvrtek oznámil, že summit plánovaný na 12. června ruší. Za důvod svého rozhodnutí označil Kimovy projevy s nepřátelskými výpady proti Spojeným státům.

KLDR ale na oznámení zareagovala nečekaně klidně a Trump následně připustil, že schůzka se možná přece jen v plánovaném termínu uskuteční. Naději zvýšilo i jednání lídrů obou korejských států, kteří se překvapivě sešli v sobotu.

Američané se podle listu The Washington Post setkali s náměstkyní severokorejského ministra zahraničí Čche Son-hui. Jednání by měla pokračovat i v pondělí a v úterý. Hlavním tématem má být severokorejský jaderný program.

Témata:  Severní Korea USA Donald Trump

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy