Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský prezident prý nechce trestat dodržování západních sankcí

Bašár Asad se sešel s Vladimirem Putinem (21.11.2017).
Bašár Asad se sešel s Vladimirem Putinem (21.11.2017).
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin není stoupencem tvrdých trestů za dodržování protiruských sankcí, které vyhlásily Spojené státy a Evropská unie. Novinářům to dnes v Moskvě řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. O zákonu, který má pomoc při uplatňování západních sankcí trestat vězením, jedná ruský federální parlament.

Připravovaná novela trestního zákona zatím prošla prvním čtením, druhé bylo kvůli sílícím protestům ruských podnikatelů odloženo. V dosavadním znění návrh trestá "odmítnutí běžných hospodářských operací nebo kontraktů s cílem podpořit zahraniční sankce" trestem vězení do tří let, nucenými pracemi nebo pokutou do půl milionu rublů (180.000 korun).

Podle ruských podnikatelů by takové znění zákona podvázalo ruský hospodářský růst, prakticky by ochromilo zahraniční obchod a odradilo by investory. Podle Peskova hlava státu mnohé z těchto obav sdílí. "Konečné znění musí rozptýlit obavy investorů a firem působících na ruském trhu," prohlásil mluvčí.

Podle moskevského rozhlasu se Putin v minulých dnech setkal s několika šéfy velkých zahraničních společností, kteří přijeli do Ruska k účasti na petrohradském investičním fóru. Slíbil jim prý, že nynější znění návrhu zákona poslanci přepracují tak, aby zahraniční investoři neutrpěli.

Podnětem ke schválení zákona bylo dubnové rozšíření protiruských sankcí v USA. V jeho důsledku se na sankčním seznamu ocitla řada ruských oligarchů s pevnými vazbami na Kreml. Ruské vedení se rozhodlo energicky odpovědět. Hlavní formou odvety má být minulý týden schválený zákon o sankcích proti USA a "jiným nepřátelským zemím", který je zatím posledním výsledkem spirály sankčních kroků mezi Ruskem a západními státy.

Témata:  Vladimír Putin protiruské sankce Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy