Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo zavraždil novináře Babčenka? Ukrajinský premiér spustil na facebooku, Rusko se ohradilo

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes odmítl ukrajinské obviňování, že za úterní vraždou ruského opozičního novináře Babčenka v Kyjevě stojí Moskva. Podle Lavrova jsou tato nařčení pokračováním protiruské kampaně. Babčenkovu vraždu ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman přičetl "ruské totalitní mašinérii".

"V Kyjevě se včera (v úterý) stala další tragédie. Arkadij Babčenko byl zabit, zastřelen ve vchodu do vlastního domova, a předseda ukrajinské vlády hned prohlašuje, že to udělaly ruské tajné služby. Vyšetřování ještě nezačalo, ale teď určitě začne. Ta móda, kterou udávají autoři tohoto způsobu vedení mezinárodních záležitostí, je velice smutná," uvedl Lavrov. "Ale, jak vidíte, mnozí se jí chytají, zejména ti, kdo, jako naši ukrajinští sousedé, se těší naprosté beztrestnosti ze strany svých západních patronů," dodal.

Ukrajinský premiér Hrojsman na facebooku vyzval k potrestání vraždy opozičního novináře. "Jsem přesvědčen, že ruská totalitní mašinérie mu (Babčenkovi) neodpustila čestnost a zásadovost. Byl to opravdový přítel Ukrajiny, který světu říkal pravdu o ruské agresi," napsal.

Šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin považuje za předčasné dělat závěry, kdo stojí za vraždou novináře. "Avšak obdobné případy nás vedou k úvahám, že Rusko využívá i jiné druhy taktiky k destabilizaci Ukrajiny, zejména páchá teroristické útoky, podvratnou činnost a politické vraždy," uvedl ministr při jednání Rady bezpečnosti OSN.

Babčenko svého času působil jako válečný zpravodaj v Donbasu na východě Ukrajiny a podle šéfredaktora listu Moskovskij komsomolec podporoval stanoviska ukrajinských úřadů vůči Rusku ohledně konfliktu v Donbasu, anexe Krymu či sestřelení letu MH17 nad východní Ukrajinou.

Babčenko se v únoru 2017 před výhrůžkami a policejním postihem uchýlil do zahraničí. V Rusku působil jako novinář a spisovatel, zabýval se hodně armádou.

O motivech útoku ukrajinská policie odmítá spekulovat, ale podle listu Ukrajinska pravda je hlavní vyšetřovací verzí msta za Babčenkovu novinářskou činnost.

Na stanici Echo Moskvy a v ruských sociálních sítích se objevily spekulace, že za vraždou opozičního novináře stojí Moskva. Podle agentury Interfax bylo stíhání neznámého pachatele zahájeno na Ukrajině i v Rusku.

Babčenko je třetím novinářem, který v ukrajinském hlavním městě v posledních letech zahynul násilnou smrtí. V dubnu 2015 byl ve svém domě zabit proruský aktivista Oles Buzyna, v červenci 2016 v centru Kyjeva vybuchla nálož v automobilu s novinářem Pavlem Šeremetem, kritikem ruského a běloruského režimu.

Témata:  Sergej Lavrov novináři Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy