reklama

"Jsem přesvědčen, že Evropská unie představuje odpověď na globální výzvy," řekl liberální politik, který v roce 2013 vystřídal v čele lucemburské vlády nynějšího předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. V projevu k europoslancům Bettel vyzval k dalšímu prohlubování evropské integrace, především v oblasti společné zahraniční, bezpečnostní a migrační politiky. Pokračovat by podle něj mělo také prohlubování hospodářské a měnové unie. Zavedení eura v zemích, které se k tomu zavázaly, je podle Lucemburčana "nevyhnutelné".

Ve svém projevu, jehož jednotlivé části pronesl ve francouzštině, němčině, angličtině a lucemburštině, Bettel kritizoval členské země EU, které se zdráhaly v rámci řešení migrační krize "přijmout svůj díl zátěže", a projevit tak solidaritu s ostatními. Konkrétně ale nikoho nejmenoval. Podpořil rovněž plán Evropské komise na vytvoření mechanismu, který by propojil získání unijních peněz s dodržováním zásad právního státu.

Předseda lucemburské vlády varoval před sílícím populismem v některých evropských zemích. "Populisté apelují na národní suverenitu. Je to ale Evropská unie, která naši suverenitu v globalizovaném světě chrání," řekl.

Ve svém projevu se Bettel také vyslovil pro harmonizaci míry zdanění napříč EU. Harmonizace podle něj ale neznamená zvýšení daní. "Neměli bychom v zájmu globální konkurenceschopnosti i daňových poplatníků mluvit pro jednou i o snížení daní?" položil europoslancům otázku liberální politik, který se následně právě kvůli nízkým daním ve svém zemi stal terčem kritiky některých europoslanců.

Bettel je již šestým premiérem či prezidentem některé z členských zemí EU, kteří před poslanci Evropského parlamentu hovořili o své představě o budoucnosti unie. Od počátku letošního roku na půdě europarlamentu hovořili irský premiér Leo Varadkar, předseda chorvatské vlády Andrej Plenković, premiér Portugalska António Costa, francouzský prezident Emmanuel Macron a belgický premiér Charles Michel.