Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii zničili 600 kilogramů slonoviny

Zoo Lešná u Zlína, sloní výběh
Zoo Lešná u Zlína, sloní výběh
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Nice (Francie) - Francouzské úřady dnes spálily 600 kilogramů slonoviny, která byla zabavena pašerákům či jejím majitelům anebo která byla ze soukromých sbírek dobrovolně odevzdána. Likvidace se uskutečnila v Nice na jihu země ve spolupráci se sdruženími na ochranu zvířat. Měla poukázat na to, že kvůli pokračujícímu lovu za účelem získávání slonoviny jsou stále ohroženi jako druh zejména nosorožci a sloni.

Dnešní likvidaci předcházela osvětová kampaň, díky níž sto kilogramů slonoviny odevzdali úřadům jednotlivci. Dalších 500 kilogramů pochází ze zásob, které vytvořila policie zabavováním slonoviny nabízené po internetu či v dražbách.

"Cílem této likvidace je zajistit, aby tyto předměty, které mají komerční hodnotu, nešly vrátit na trh," poznamenali podle agentury AFP pořadatelé akce s tím, že každoročně pytláci zabijí více než 20.000 slonů v Africe.

Obchod se surovou slonovinou byl ve Francii zakázán v roce 2016, ale platí stále ještě výjimka pro opracovanou slonovinu. Zákaz se postupně rozšiřuje po celém světě, vyhlásila ho dokonce i Čína, která je největším odbytištěm slonoviny kvůli jejímu využití v čínské medicíně.

Témata:  pašeráctví sloni

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy