reklama

Požár v obtížně přístupném místě byl hasičům nahlášen v úterý kolem 20:30. "Hašení zkomplikovalo velké převýšení a skalnatý terén se spoustou strží, do kterého nemohli hasiči najet svou těžkou technikou," řekla Bílková. Ve středu na místě zasahovalo 20 jednotek, dnes jich je tam 15. Dobrovolné hasiče z Českolipska dnes vystřídali jejich kolegové z Liberecka. Vodu musí na místo navážet kyvadlově cisternami. "Nataženo je tam asi kilometr hadic," dodala Bílková.

Výši škod ani příčiny požáru zatím hasiči neznají, na místo pojede dnes vyšetřovatel. Najít, kde požár vypukl, není ale podle Bílkové v tak rozlehlém prostoru snadné. "Jde o turisticky atraktivní oblast, není tak vyloučeno, že mohl oheň vypuknout třeba od nedopalku cigarety," poznamenala. Při současném suchu a vysokých teplotách ale podle ní nelze vyloučit ani samovznícení třeba od odhozené lahve.

Komplikací středečního odpoledne byla nehoda cisternové automobilové stříkačky na jedné ze dvou možných tras, které mohou hasiči pro dopravu vody využít. "Pod cisternou plnou vody se utrhl nezpevněný terén a převrátila se na bok. Zcela tak vyřadila z provozu jednu z důležitých přístupových cest," uvedla Bílková. Hasiči auto v podvečer vyprostili pomocí lanového navijáku a důležitou spojnici znovu obnovili.

Středa byla pro hasiče na Českolipsku náročná, vyjížděli také k požáru stodoly s uskladněným senem do nedalekých Vrchovan. Hořet začalo v samostatně stojící dílně, oheň ale na vedlejší stodolu o rozměrech 35 x 10 metrů velmi rychle rozšířil. "Když hasiči na místo dorazili, stála už stodola v jednom plameni. Součástí objektu byl i letní byt, majitelé ale stihli včas utéct," řekla Bílková. Zásah byl o to komplikovanější, že na místě bylo několik propanbutanových lahví, které museli hasiči vynést a ochlazovat. U jedné to ale nestihli, vybuchla a oheň přiživila. Stavení, které stálo u lesa, lehlo podle Bílkové popelem, a hasiči museli hasit ještě kus lesa, na který se oheň rozšířil. Škodu hasiči odhadli na milion korun, příčina se zjišťuje.