Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další sbližování s KLDR: V Kesongu by měl vzniknout styčný úřad

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Pchanmundžom - Delegace Severní a Jižní Koreje spolu dnes v obci Pchanmundžom v demilitarizované pohraniční zóně jednaly mimo jiné o společných oslavách historického mezikorejského summitu z roku 2000 či zřízení styčného úřadu v severokorejském městě Kesong v blízkosti společné hranice. Informovala o tom agentura Jonhap s odvoláním na jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Předchozí mezikorejské setkání na vysoké úrovni plánované na 13. května KLDR zrušila kvůli vojenskému cvičení Max Thunder, jež provádí Washington se Soulem každý rok.

Pětičlennou delegaci Jižní Koreje vedl ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon, pětičlenný severokorejský tým jeho protějšek, šéf severokorejského Výboru pro mírové sjednocení vlasti Ri Son-kwon. V delegaci obou zemí byli přítomni zástupci z resortů dopravy a kultury.

"Když se zpětně podívám na mezikorejské vztahy, připomínají mi dvoukolák, který směřuje k míru, prosperitě a sjednocení," uvedl za Severokorejce Ri. "Severní a Jižní Koreu si můžeme představit jako kola, díky nimž se vozík pohybuje," rozvedl a dodal, že hnací silou je vzájemná "důvěra a respekt".

"Myslím, že společně vyřešíme jakýkoli problém, pokud přitom budeme druhé straně důvěřovat, chápat ji a respektovat. A na takovém přístupu se Severní a Jižní Korea dohodly," uvedl za Jižní Koreu Čo.

"Obě strany probraly rozvrh dalších jednání v jednotlivých oblastech; společné oslavy summitu, který se konal 15. června (roku 2000) a zřízení styčného úřadu. Po vyslechnutí návrhů protistrany se delegace shodly na tom, že se setkají znovu," uvedl představitel jihokorejského ministerstva pro sjednocení.

Delegace hovořily o jednotlivých bodech prohlášení, jež na konci dubna v Pchanmundžomu podepsali severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun če-in a které zahrnovaly spolupráci v oblasti armády, sportu a lesnictví, uvedla s odvoláním na stejný zdroj agentura Reuters.

Jižní Korea podle agentury AP navrhla rozhovory na vojenské úrovni o snížení napětí na společné hranici a mezikorejské schůzky Červeného kříže kvůli problému rodin rozdělených korejskou válkou.

Severní Korea je v těchto dnech v ohnisku zájmu světových mocností. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a severokorejský vyslanec Kim Jong-čchol ve čtvrtek v New Yorku přes dvě hodiny jednali o přípravě setkání prezidenta Donalda Trumpa s Kimem. Severokorejeský vyslanec má dnes dorazit do bílého domu.

Spojené státy s představiteli severokorejského režimu jednají i v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi a v Singapuru, kde se má 12. června historické setkání prezidenta USA a severokorejského vůdce uskutečnit.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ve čtvrtek v Pchjongjangu jednal s se severokorejským ministrem zahraničí Ri Jong-hoem a setkal se i s Kim Čong-unem.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy