Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak bojovat se zločinem? Soud přišel s návrhem, který na světě nemá obdoby

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Londýn - Zločin lze spáchat za pomoci nejrůznějších nástrojů a předmětů, které má každý běžně doma. Mezi potenciálně nejnebezpečnější běžně dostupné vybavení domácností patří v tomto směru nože. A tomuto nebezpečí se teď jistý britský soudce snaží čelit vskutku originálním způsobem.

Soudce Nic Madge totiž navrhuje, aby nože s čepelí delší než 25 centimetrů byly ztupeny. Lidé by si tak museli nechat svoje domácí potřeby zvláštním způsobem upravit, aby pomocí nožů nemohli páchat vraždy.

Úpravy by byly provedeny ve speciálních centrech, kde by byla čepel otupena a hrot by byl zakulacen. „Tak dlouhé nože stejně lidé doma nepotřebují. Jsou pro rybáře nebo šéfkuchaře, ale domácí kuchař? Ten jej skoro nepoužije,“ tvrdí pro britský Independent soudce Madge.

Ten argumentuje statistikou, podle níž se v poslední době drasticky navýšili počet násilných činů, které byly spáchány za pomocí nože. Jen v kraji Bedfordshire, kde soudce Madge soudí, jich bylo za poslední dobu spácháno 77.

„Apeluji na všechny, kteří tomu mají co říci – na policii, výrobce, obchody i vládu, aby se dlouhé nože vyráběly pouze s kulatou špičkou“ říká soudce. „Policie může zorganizovat akce, na které mohou lidé přinést své nože, aby jim byly upraveny“ uzavírá.

Témata:  zbraně soudy Velká Británie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy