Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouský vicekancléř volá po ukončení protiruských sankcí

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakouský vicekancléř a předseda koaliční protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache vyzval k ukončení sankcí Evropské unie proti Rusku.

Stracheho promoskevská strana označovaná některými médii za krajně pravicovou je menším partnerem v koalici s konzervativními lidovci kancléře Sebastiana Kurze. Strache již dříve prohlašoval, že není stoupencem sankcí, která EU přijala proti Moskvě kvůli ruské podpoře povstalců na východě Ukrajiny, připomněla agentura Reuters.

V rozhovoru, který dnes zveřejnil list Österreich, vicekancléř přitvrdil. "Je nejvyšší čas ukončit tyto bolestné sankce a normalizovat politické a hospodářské vztahy s Ruskem," prohlásil. Sankce podle něj poškodily rakouskou ekonomiku a vehnaly Rusko do čínské náruče.

Spojené státy, Evropská unie a další západní země přijaly sankce proti Rusku po anexi ukrajinského Krymu v roce 2014. Ale na rozdíl od většiny evropských zemí Rakousko nevyhostilo ruské diplomaty po otrávení bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Rakouská vláda tvrdí, že chce fungovat jako most mezi západem a východem.

Témata:  Rakousko Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy