reklama

 Šéf protiuprchlické euroskeptické strany Liga týden před lokálními sicilskými volbami prohlásil, že zastaví proud migrantů, kteří na jih Itálie míří ze severní Afriky. Kritici jeho plánům vyčítají, že jsou podle nich neproveditelné a mohou způsobit nárůst xenofobie ve společnosti.

"Nebudu nečinně přihlížet, když tu přistává jedna loď za druhou. Potřebujeme deportační střediska," řekl podle serveru stanice BBC Salvini během dnešní návštěvy sicilského přístavu Katánie. Salvini plánuje deportovat z Itálie více než půl milionu přistěhovalců nemajících potřebné doklady, kteří by před vypovězením ze země pobývali ve zmíněných střediscích.

Nová italská vláda vytvořená Ligou a populistickým Hnutím pěti hvězd (M5S) složila přísahu v pátek. Kabinet, který chce mimo jiné snížit daně a zvýšit sociální výdaje, vzbuzuje u evropských partnerů obavy z možného růstu zadlužení čtvrté největší ekonomiky EU a dalšího rizikového zatížení eurozóny. Představitelé Evropské komise rovněž s nevolí poslouchají Salviniho protiimigrační rétoriku. Liga i M5S požadují po Bruselu další peníze na řešení následků migrační vlny.