reklama

Společnost Facebook před deseti lety uzavřela dohody o sdílení dat s nejméně 60 výrobci ještě předtím, než byly jeho aplikace na chytrých telefonech široce dostupné. Na svém blogu sice Facebook některé části zprávy listu potvrdil, ale další zpochybnil. Tvrdí, že přístup k datům uživatelů podléhal přísné kontrole.

Podle deníku jde o partnerství s asi 60 výrobci včetně Applu, Samsungu a Microsoftu z dob, kdy obchody s aplikacemi ještě neexistovaly. Facebook na svém blogu uvedl, že výrobcům umožnil přístup pouze k softwaru, aby mohli vytvářet verze facebooku, které budou fungovat na různých telefonech nebo operačních systémech.

Podle NYT měli producenti přístup k některým osobním údajům uživatelů a dokonce i k údajům jejich přátel. A to vše bez jejich souhlasu.

Americký poslanec David Cicillin v reakci uvedl, že zpráva NYT nastoluje v Kongresu otázky týkající se svědectví šéfa Facebooku Marka Zuckerburga. „Nepochybně to vypadá, že Zuckerberg Kongresu lže o tom, že uživatelé mají úplnou kontrolu nad tím, kdo vidí jejich data na facebooku," napsal na twitteru poslanec.