Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostře sledovaný summit Trumpa s Kimem budou prý střežit i nepálští Gurkhové

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Singapur - Americký prezident Donald Trump i vůdce KLDR Kim Čong-un si na jednání do Singapuru 12. června přivezou svou vlastní ochranku. Dějiště summitu, ulice a hotely ale budou střežit elitní jednotky singapurské policie, včetně oddílu nepálských Gurkhů, uvedla dnes agentura Reuters

Gurkhové je souhrnné označení pro příslušníky horských kmenů v Nepálu. Jsou známí svými bojovými schopnostmi, věrností a odvahou. Do bojů dosud nosí svou tradiční zbraň - dlouhý zahnutý nůž zvaný kukri.

V současné době slouží Gurkhové v britské, indické a nepálské armádě, jakož i v Bruneji a v Singapuru. "Patří k tomu nejlepšímu, co může Singapur nabídnout, takže jsem si jistý, že se budou na (zajištění bezpečnosti) summitu podílet," uvedl Tim Huxley, odborník na singapurské ozbrojené složky v Mezinárodním ústavu pro strategická studia (IISS). 

Podle Mezinárodního ústavu pro strategická studia působí v řadách singapurské policie 1800 Gurkhů. Policejní mluvčí ale odmítl zprávy o plánováném nasazení Gurkhů na summit komentovat.

Gurkhové jsou dlouhodobě považováni v etnicky rozmanitém Singapuru za neutrální sílu a pravidelně zajišťují bezpečnost významných akcí. V dobách regionálního napětí zabezpečovali ochranu mezinárodních škol a jsou často vidět na malajsijsko-singapurských hraničních přechodech.

O uplynulém víkendu střežili bezpečnostní konferenci, která se konala v hotelu Shangri-La a jíž se účastnili mezi jinými americký ministr obrany James Mattis či indický premiér Naréndra Módí. Tento hotel je jedním z míst, o nichž se mluví také jako o možném dějišti summitu USA-KLDR. Další možností je například hotel Capella na ostrově Sentosa.

Témata:  Singapur Donald Trump Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy