Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin navštívil Rakousko: Rusko má zájem na zrušení sankcí, tvrdí

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Vídeň – Ruský prezident Vladimir Putin se dnes ve Vídni setkal s rakouským prezidentem Alexanderem Van der Bellenem. Při té příležitosti uvedl, že Rusko má zájem na zrušení vzájemných sankcí s Evropskou unií. 

Putin si vybral Rakousko k návštěvě jako první zemi EU od svého březnového znovuzvolení. Van der Bellen poznamenal, že Vídeň se vždy snažila předcházet sporům mezi Moskvou a Bruselem a chce tak činit i v budoucnu, a to i v otázce sankcí.

Putin s Van der Bellenem Putin hovořil o Íránu i rozhodnutí USA jednostranně odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Teheránem či o situaci na Ukrajině a v Sýrii. Řeč byla také o ekonomických tématech.

„Sankce škodí všem," řekl Putin s tím, že Ruusko má stejně jako další země zájem na zrušení sankcí. Poznamenal také, že Rusko kvůli odvetným opatření čelilo řadě potíží, které ale překonalo a své hospodářství posílilo.

„Žijeme bohužel v době rostoucího napětí. Rakousko se vždy snažilo přispět k uvolnění tohoto napětí a bude tak činit i v budoucnu," řekl Van der Bellen. K sankcím ale poznamenal, že Vídeň k odvetným opatřením přistupuje ve shodě s Evropskou unií. Zdůraznil také, že mír v Evropě není možný bez Ruska.

Témata:  Vladimír Putin EU Rusko Alexander Van der Bellen

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy