Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplach v Austrálii: Ženu zabila žloutenku typu A, nakazila se z ovoce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Zilniklinika **www.zilniklinika.cz**

Canberra - Austrálii vyděsil případ ženy, která se nakazila žloutenkou typu A ze zmražených granátových jablek. Pacientka zemřela, nakaženo je dalších 24 lidí.

Z australského trhu byla kvůli ohlášeným nákazám stažena balení mražených granátových semínek už v dubnu. První případ žloutenky se objevil v Novém Jižním Walesu a v květnu zdravotnická služba znovu vyzvala lidi, aby produkt firmy Entyce Food nekonzumovali.

Podle australského profesora Paddyho Phillipse bylo prodáno 2000 balení tohoto výrobku, k němuž byla použita granátová jablka z Egypta. Lidé vrátili jen asi 200 balení.

Úmrtí na žloutenku typu A je vzácné. Nakažená 64letá žena zemřela minulou středu po několikadenní hospitalizaci. Úřady o případu informovaly až tento týden. 

Žloutenka typu A se šíří nejvíce tzv. fekálně-orální cestou, znečistěnýma rukama kontaminovanou vodou zeleninou a potravinami. Ohroženi jsou především cestovatelé konzumující potraviny studené kuchyně, upravované na ulici, nebo při pití nebalené vody, anebo cestovatelé žijící v úzkém styku s místním obyvatelstvem v rozvojových zemích, upozornuje ockovacicentrum.cz. Rizikové potraviny jsou saláty ze syrové zeleniny, neloupané ovoce, nedostatečně tepelně upravení mořští živočichové, maso - zvláště kuřecí Importovaná onemocnění mohou být zdrojem nákazy dalších osob.

Témata:  Austrálie nemoc žloutenka lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy