Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhovory s Trumpem? Může se z nich zvedat žaludek, naznačil Macron

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes odpovídal na dotaz ohledně svého telefonátu se šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. Téma rozhovoru přirovnal k obsahu klobás. Nepřímo vzkázal, že je radno o něm raději nic nevědět.

Během tiskové konference s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem padl dotaz k pondělní zprávě televize CNN, která uvedla, že Macronův telefonát s Trumpem byl příšerný.

"Jak říkal (německý kancléř z 19. století Otto von) Bismarck: kdybychom lidem vysvětlovali, jak se vyrábějí klobásy, není pravděpodobné, že by je dál jedli," zareagoval Macron. "Takže jsem radši, když lidé vidí hotové jídlo," dodal francouzský prezident.

Podle prohlášení Elysejského paláce Macron v telefonátu s Trumpem označil uvalování cel na evropské zboží za nezákonné a chybné. Bílý dům v mnohem kratším komuniké bez bližších podrobností uvedl, že se rozhovor obou prezidentů zaměřil na obchod a přistěhovalectví.

Podle nejmenovaného zdroje CNN se Macron domníval, že na základě budovaného osobního vztahu s Trumpem bude moci volně vyjadřovat svůj názor. "Ale Trump nesnese, aby ho někdo takhle kritizoval," řekl zdroj s tím, že konverzace se vyvíjela "prostě špatně". "Bylo to strašné," dodal.

Témata:  Donald Trump Francie Emmanuel Macron USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy