Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptský prezident udělil milost 712 vězňům

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí omilostnil 712 vězňů. Uvedla to agentura Reuters.

Seznam propuštěných osob není k dispozici. Sísí, který je prezidentem od roku 2014 tvrdě zakročil proti islamistům a liberálním aktivistům a podle mnoha organizací na ochranu lidských práv šlo dosud o nejhorší politickou represi v egyptské historii.

Sísí letos vydal milosti už několikrát, a to zejména během egyptských státních svátků. Mladí demonstranti mezi propuštěnými byli často.

V roce 2013 stál Sísí v čele armády, která svrhla tehdejšího islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Po vítězství v prezidentských volbách v roce 2014 tvrdě zakročil proti disentu. Zaměřil se především na islamistické stoupence Mursího a sekulární aktivisty, kteří požadovali demokratické reformy. Kromě věznění svých oponentů Sísího vláda rovněž potlačila řadu svobod, kterých se Egypťané domáhali během takzvaného arabského jara v roce 2011, jež ukončilo třicetiletou vládu prezidenta Husního Mubaraka.

Témata:  Egypt Abd Fattáh Sísí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy