reklama

Trump ve středu večer místního času ve svém proslovu popřál muslimům na celém světě požehnaný svátek a hovořil o jednotě a partnerství s partnery na celém Blízkém východě.

U jeho stolu zasedli velvyslanci Saúdské Arábie a Jordánska, v sále pak byli kromě členů kabinetu a administrativy zástupci Spojených arabských emirátů, Egypta, Tuniska, Iráku, Kataru, Bahrajnu, Maroka, Alžírska a Libye. "Všem vám a muslimům celého světa přeji: Ramadán mubárak (dobrý ramadán). Tímto setkáním uctíváme posvátnou tradici jednoho z největších světových náboženství," řekl prezident.

Jak připomenula agentura AFP, mezi muslimskou komunitou a Trumpem panují napjaté vztahy, protože prezident v kampani prosazoval dočasné uzavření Spojených států pro muslimy. 

Některé americké muslimské organizace odmítly na středeční recepci poslat své zástupce, před Bílým domem se v době jejího konání konala demonstrace připomínající Trumpův návrh na zákaz vstupu lidí z některých muslimských zemí. "To je vrchol pokrytectví, když Donald Trump na jedné straně zakazuje muslimům vstup do země, a na druhé zve diplomaty do Bílého domu na ramadánovou večeři," řekl jeden z účastníků akce, jíž se zúčastnilo několik desítek lidí.

Agentura AP označila Trumpovo večerní přání jako odklon od nepřátelské rétoriky z období kampaně. Ve středu mluvil o "obnovených poutech přátelství a spolupráce" a řekl, že o iftáru "se sdružují rodiny a přátelé, aby slavili věčné poselství míru, lásky a čistoty".