Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turci žijící v zahraničí začali s předstihem volit prezidenta, favorit je jasný

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - V Turecku budou prezidentské a parlamentní volby konat 24. června. Už dnes ale začali hlasovat Turci žijící v zahraničí. O post hlavy státu se utká šest kandidátů, mezi nimiž je jedna žena a jeden uvězněný politik.

Hlasování Turků žijících v zahraničí, které potrvá do 19. června, začalo také na letištích a hraničních přechodech v Turecku. Na ambasádách mohou zájemci vhodit svůj hlas do urny v 60 zemích světa. Volit mohou zhruba tři miliony zahraničních Turků. Téměř polovina z nich, 1,4 milionu, žije v Německu, kde byly otevřeny volební místnosti ve 13 městech.

Favoritem voleb je současný prezident Recep Tayyip Erdogan (64), který zemi vládne už od roku 2003. Nejprve byl premiérem a od roku 2014 je prezidentem. Pokud nezíská už v prvním kole přes 50 procent hlasů, bude se konat 8. července kolo druhé.

Nynější volby budou prvními volbami hlavy státu od doby, co voliči v loňském referendu těsně schválili změnu ústavy měnící parlamentní systém v zemi na prezidentský. 

V parlamentních volbách jde vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) do voleb v koalici s nacionalistickou Stranou národní akce (MHP). Zajistit by si tak měly obě strany jednoznačnou většinu v parlamentu. 

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy