Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin Zemanovi vyká. A tady je důvod, proč

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin prozradil atmosféru svých osobních kontaktů se zahraničními státníky. S mnohými - například s nejvyššími představiteli Francie, Německa nebo Japonska - si tyká. V případě českého prezidenta Miloše Zemana to ale neplatí.

"Miloši Zemanovi vykám," řekl dnes Putin v televizní besedě s občany. "Je přece jen starší než já, myslím, že se chovám správně," konstatoval 65letý ruský prezident o vztahu se svým o osm let starším českým protějškem.

S povděkem poznamenal, že v případě anglicky hovořících státníků problém s tykáním a vykáním odpadá. Angličtina oslovení nerozlišuje.

Putin se v debatě věnoval rozličným tématům. "Přesvědčení, že třetí světová válka by znamenala konec civilizace, by nás mělo odradit od extrémních kroků na mezinárodní scéně, které jsou pro moderní civilizaci vysoce nebezpečné. Hrozba vzájemného zničení vždy odrazovala hráče na mezinárodním kolbišti a hlavně vojenské mocnosti, aby podnikaly uspěchané kroky, a nutila je respektovat se navzájem. Ústup USA od smlouvy o protiraketové obraně je pokusem porušit tuto strategickou paritu, ale my na to odpovíme," uvedl například ruský prezident.

Ohledně Sýrie poznamenal: "Naši vojáci jsou tam proto, aby chránili zájmy Ruska v tomto významném regionu. Budou tam do té doby, dokud je to pro Rusko výhodné. Odchod z těchto základen Rusko neplánuje, zatím jsou tam potřební."

Témata:  Vladimír Putin Miloš Zeman Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy