reklama

Informovala o tom v noci na dnešek slovenský server Denník N s odvoláním na mluvčí soudu Alexandru Važanovou.

Důvody zamítnutí Babišova dovolání budou podrobně rozvedeny v písemném vyhotovení rozhodnutí. Advokátní kancelář agner & partners, která Babiše zastupuje, zatím nechtěla informaci komentovat, protože ještě nemá rozhodnutí k dispozici.

Babiš v lednu 2012 podal u bratislavského soudu žalobu na ÚPN kvůli archivním svazkům, podle kterých spolupracoval s StB. Slovenské soudy nejprve rozhodly, že je Babiš uveden jako agent neoprávněně.

Zvrat v případu ale nastal po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu. Zrušil původní rozhodnutí bratislavského krajského i nejvyššího soudu, které daly Babišovi za pravdu.

Ústavní soud tak učinil kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou neměl být Ústav paměti národa, který svazky StB na Slovensku spravuje. Podle ústavních soudců také soudy rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří v líčení před okresním a krajským soudem nebyli zproštěni mlčenlivosti. Zpochybnil i věrohodnost těchto svědků, kteří vypovídali v Babišův prospěch.