Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf Kremlu do Bílého domu nechce? Putin se zřejmě s Trumpem setká v létě ve Vídni

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Moskva/New York - O nové schůzce šéfů Bílého domu a Kremlu se spekuluje již dlouho. Ruský prezident Vladimir Putin požádal rakouského kancléře Sebastiana Kurze o pořadatelství příštího rusko-amerického summitu. Vrcholné setkání by se mělo podle listu The Wall Street Journal (WSJ) uskutečnit během léta ve Vídni.

Putin žádost přednesl během nedávné návštěvy Rakouska a Kurz s návrhem souhlasil, uvádí WSJ. Kancléř slíbil, že s ním seznámí amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Ruská agentura RIA Novosti dnes oznámila, že Moskva a Washington o možném summitu jednají. "V besedách s Američany se toto téma objevilo. Žádné dohody ale zatím nejsou," řekli agentuře ruští diplomaté.

Putin podle newyorského deníku Kurzovi řekl, že nestojí o summit ve Washingtonu. Chtěl by se prý s Trumpem setkat na neutrální půdě. Trump má v plánu navštívit Evropu v červenci, kdy by se měl zúčastnit vrcholné schůzky NATO v Bruselu a navštívit Británii.

Poprvé o možnosti summitu hovořili Trump a Putin během telefonátu letos v březnu. Od té doby ale Moskva i Washington dávaly opakovaně najevo, že příprava schůzky se nijak neposunula.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump Rakousko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy