reklama

"Začíná se to stabilizovat. Jsme opatrně optimističtí," řekl šéf WHO agentuře Reuters. Doplnil, že po Kongu navštíví sousední Středoafrickou republiku, která leží blízko ohniska nákazy na severozápadě Konga.

WHO již od 16. května dodala Kongu nejméně 4000 experimentálních vakcín společnosti Merck. Na ebolu zatím neexistuje spolehlivý a plně schválený lék, nemoc i proto patří mezi nejobávanější na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent.

Současný výskyt eboly v Kongu je již devátým propuknutím nákazy v této středoafrické zemi od roku 1976. 

Infekce se přenáší tělními tekutinami nemocného (krev, sliny, ejakulát, poševní sekret, pot, slzy). Riziko expozice občanů EU, kteří žijí nebo cestují v Demokratické republice Kongo, je extrémně nízké, protože případy byly doposud hlášeny pouze z odlehlých oblastí. Pro osoby, které vstupují do postižené oblasti, například zdravotníci, zůstává riziko infekce velmi nízké, za předpokladu, že dodržují doporučená opatření.

"Celkové riziko zavlečení a dalšího šíření viru Ebola v rámci EU je v současné době považováno za extrémně nízké," informuje Státní zdravotní ústav.