Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agent CIA byl usvědčen ze špionáže pro Čínu, hrozí mu doživotí

USA
USA
Foto: Pixabay

New York - Bývalý agent CIA Kevin Mallory podle pátečního verdiktu amerického soudu předal čínské straně přísně tajné informace výměnou za 25.000 dolarů. Hrozí mu za to až doživotí. O trestu se rozhodne 21. září.

Mallory byl obviněn ze špionáže loni poté, co ho americké úřady zachytily na letišti po návratu z čínské finanční metropole Šanghaje s nepřiznanými 16.000 dolary v hotovosti.

Na Malloryho telefonu poté vyšetřovatelé našli tři dokumenty obsahující tajné informace. Mallory telefon dostal pro tajnou komunikaci od muže, s nímž se v březnu a v dubnu 2017 setkal při svých cestách do Šanghaje.

Malloryho činnost měla ovšem vážné trhliny. K aktivaci telefonu Samsung se užívalo nepříliš nápadité heslo "heslo" (password).

Mobil měl mazat textovou komunikaci mezi Mallorym a jeho čínskou spojkou. Když ale Mallory předal telefon FBI, přístroj omylem vyšetřovatelům poskytl dlouhou historii konverzace. V jedné ze zpráv Mallory napsal: "Vaším cílem je získávat informace, mým cílem je dostat zaplaceno."

Témata:  CIA špionáž Čína USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy