Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arabové kvůli ochraně Palestinců svolali mimořádnou schůzi Valného shromáždění OSN, Izraeli se to nelíbí

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ramalláh - Na žádost arabských zemí se příští týden ve středu k mimořádnému zasedání sejde Valné shromáždění OSN. Bude hlasovat o rezoluci požadující mezinárodní ochranu Palestinců z Pásma Gazy.

Rezoluci podobného znění 1. června v Radě bezpečnosti OSN vetovaly USA, ve Valném shromáždění nikdo právo veta nemá. Arabské státy požadavkem reagují na několikatýdenní protesty u hranice mezi Pásmem Gazy a Izraelem, při nichž izraelská armáda zabila přes 120 Palestinců.

Rezoluce Valného shromáždění na rozdíl od rezolucí Rady bezpečnosti nejsou závazné. "Budeme se příští týden snažit získat co nejvíce hlasů," sdělil agentuře AFP jeden z diplomatů ze země, která požadavek na ochranu Palestinců podporuje.

"Je politováníhodné, že místo toho, aby byli odsouzeni teroristé z Hamásu, uspokojují některé země své vnitropolitické potřeby očerňováním Izraele," reagoval izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon.

Forma ochrany Palestinců v Pásmu Gazy zatím nebyla nijak definována. Neví se, zda by měli být vysláni pozorovatelé, nebo mírové síly. Arabské země požádaly generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, aby učinil návrh. Guterres už dal najevo, že k tomu by musel mít mandát Rady bezpečnosti OSN.

Témata:  Izrael Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy