Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde se sejde Trump s Putinem? Obě strany stále mlží

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Moskva - Tento týden se dostala na veřejnost informace, že by se americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin mohli setkat ve Vídni. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes spekulace potvrdil. Podle jeho slov je Vídeň jedním z měst, o kterých se uvažuje jako o dějišti případného rusko-amerického summitu.

Americký list The Wall Street Journal (WSJ) tento týden s odvoláním na evropské diplomatické zdroje napsal, že vrcholná schůzka Trumpa s Putinem by se měla uskutečnit v létě právě ve Vídni.

Podle Peskova je Vídeň jednou z možností, o níž se jedná, ale konečné rozhodnutí zatím nepadlo. Peskov nyní Putina doprovází na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO), který se koná v čínském městě Čching-tao.

"Nic konkrétního zatím nebylo dohodnuto a nevedou se ani žádná konkrétní jednání," řekl dnes novinářům Peskov. Přiznal, že se o summitu hovořilo tento týden při Putinově setkání s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, ale řekl také, že nejprve se musejí dohodnout USA a Rusko.

O přípravě summitu mezi Putinem a Trumpem se mluví už delší dobu. Poprvé se o tom zmínili Trump a Putin během telefonátu v březnu. Od té doby ale Moskva i Washington dávaly opakovaně najevo, že se příprava schůzky nijak neposunula.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump Vídeň

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy