Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí konec civilizace? Papež František vydal důrazné varování

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Papež František I. dnes na konferenci ve Vatikánu varoval přes globální změnou klimatu. Svým projevem apeloval na zástupce velkých energetických a ropných společností, aby věnovali víc úsilí přechodu na čistší zdroje energie.

Papež František o nutnosti ochrany životního prostředí hovoří velmi často, v roce 2015 dokonce věnoval tomuto tématu celou svou druhou encykliku. V ní vyzval země světa, aby snižovaly množství skleníkových plynů v ovzduší.

Hlava katolické církve dnes varovala, že globální změna klimatu představuje pro lidstvo výzvu "epochálních rozměrů" a že je třeba jí čelit snižováním spotřeby fosilních paliv.

"Civilizace potřebuje energii, ale spotřeba energie nesmí civilizaci zničit," řekl papež šéfům firem jako je ExxonMobil, BP, Royal Dutch Shell, Equinor či Pemex.

"Náš zájem zajistit energii všem nesmí vést k nezamýšleným důsledkům v podobě extrémních klimatických změn kvůli katastrofickému zvyšování globálních teplot, drsnějšího životního prostředí a vyšší míry chudoby," dodal.

Témata:  Papež František globální oteplování Vatikán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy