Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin: G7 by měla přestat žvatlat. Rusko je ochotno obnovit skupinu G8

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Čching-tao (Čína) - Kolem letošního summitu G7 bylo hodně dusno a mimo jiné vyvstala otázka, zda se ke skupině nejvyspělejších zemí světa opět přidruží Rusko. Šéf Kremlu Vladimir Putin k tomu dnes řekl, že Rusko si nezvolilo vystoupení z G7, a je ochotno se vrátit.

Americký prezident Donald Trump je toho názoru, že by se Rusko mělo do G7 vrátit a měl by být obnoven formát G8.

Rusko bylo ze skupiny vyřazeno kvůli okupaci Krymu v roce 2014. "My jsme nevystoupili, budeme rádi, když všechny uvítáme v Moskvě," řekl Putin, který je nyní na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO). Prohlásil, že v kupní síle toto uskupení již převyšuje G7. Členy SCO jsou Čína, Rusko, Indie, Pákistán, Uzbekistán, Kazachstán, Tádžikistán a Kyrgyzstán.

Skupině G7 ruský prezident doporučil, aby začala "skutečně spolupracovat". V této souvislosti připomněl nedávnou kauzu Skripal.

"Pokud jde o destabilizující činnosti, tak stejně jako u některých dalších událostí všichni projevili solidaritu s Londýnem ohledně známého případu v Salisbury, ale opět nebylo řečeno nic konkrétního. Vše se uvádí ´s velkou mírou pravděpodobnosti´ a solidarita tak vzniká na vratkém základě. Myslím, že je třeba skončit s veškerým tímto vynalézavým žvatláním a přejít ke konkrétním otázkám reálné spolupráce," míní Putin.

Souhlasí s Trumpem v názoru na existující riziko nových závodů ve zbrojení. Šéf Kremlu se vrátil rovněž k otázce svého možného osobního setkání s americkým protějškem, když řekl, že je na takovou schůzku přichystán a že záleží na připravenosti Washingtonu.

Témata:  Vladimír Putin G7 Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy