Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump dorazil do Singapuru na summit s Kimem, setkat se mají 12. června

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Singapur - Do Singapuru, dějiště summitu USA-KLDR, už dnes přicestoval i americký prezident Donald Trump. Severokorejský diktátor Kim Čong-un byl na místě o několik hodin dřív. Jejich setkání je naplánována na úterý 12. června. Události spojené se summitem bude sledovat 3000 novinářů.

Trumpův letoun přistál na singapurské letecké základně Paya Lebar po dlouhém letu ze summitu skupiny G7, kterého se americký prezident zúčastnil v Kanadě.

Na palubě Air Force One byli s Trumpem ministr zahraničí Mike Pompeo, bezpečnostní poradce John Bolton, personální šéf Bílého domu John Kelly a mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Předmětem americko-severokorejského vrcholného setkání má být především odstranění jaderných zbraní ze Severní Koreje a americká média schůzku označují za ještě nedávno nemyslitelnou "mírovou misi".

Ze Singapuru byli dnes deportováni dva jihokorejští novináři, kteří vnikli na pozemek rezidence severokorejského velvyslance. Oba novináři byli zatčeni ve čtvrtek.

Singapurské ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že v sobotu byl odmítnut vstup osobě z nejmenované asijské země. Bezpečnostní zaměstnanci prý zjistili, že si tato osoba prohlížela internetové stránky věnované sebevražedným atentátům. "Nepovolili jsme mu vstup. Nedokázal odpovědět na otázky, jež mu položili imigrační úředníci," řekl ministr Kasiviswanathan Shanmugam.

Kromě této osoby Singapur na své území v minulých dnech nepustil kvůli summitu další tři lidi, mezi nimiž byl Australan s teroristickou minulostí. Ministr řekl, že summit bude zajišťovat 5000 zaměstnanců jeho úřadu.

Témata:  Donald Trump Singapur novináři Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy