Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie nedovolila lodi s migranty zakotvit ve svém přístavu, poslala je na Maltu. A té se to vůbec nelíbí

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Mezi Itálií a Maltou se schyluje k diplomatické roztržce. Itálie dnes totiž nepovolila lodi s více než 600 migranty zakotvit v jednom ze svých přístavů a požádala Maltu, aby plavidlo přijala. Malta to vzápětí odmítla.

"Malta nikoho nepřijímá. Francie lidi na hranici posílá zpět, Španělsko chrání svou hranici se zbraněmi... Ode dneška bude Itálie také říkat ´ne´ obchodování s lidmi a byznysu nelegální imigrace," uvedl italský ministr vnitra Matteo Salvini na facebooku. Na twitteru pak napsal, že jeho cílem je zajistit klidný život mladým migrantům v Africe. Prohlášení doplnil hashtagem, "uzavřeme přístavy".

Migranti jsou v lodi Aquarius, kterou spravuje charitativní organizace SOS Mediterranée. V plavidlu je podle sdělení organizace 629 migrantů, včetně 123 nezletilců bez doprovodu, 11 dalších dětí a sedm těhotných žen.

Charita uvedla, že migranti, kteří pocházejí převážně ze subsaharské Afriky, se nalodili při šesti záchranných operacích u libyjského pobřeží. 

SOS Mediterranée na twitteru uvedla, že loď má namířeno do bezpečného přístavu, ale neoznámila kam. Téměř všechny lodě se zachráněnými migranty nicméně dosud kotvily v Itálii, uvádí Reuters.

Salvini poslal dopis vládě na Maltě, v němž jí požádal, aby loď s migranty přijala. Malta uvedla, že záchranné operace se uskutečnily v mezinárodních vodách u Libye a koordinovala je Itálie. Zdůraznila přitom, že případ tak nespadá do její kompetence.

Témata:  uprchlíci Itálie Malta

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy