Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejská média mlží o summitu v Šanghaji, o setkání s Trumpem informovala až dnes

Kim Čong-un
Kim Čong-un
Foto: china.org.cn

Pchjongjang - Summit USA-KLDR sledují i severokorejská státní média, byť ve značně omezeném rozsahu. Dnes stručně napsala, že Kim Čong-un a Donald Trump budou na úterní schůzce v Singapuru hovořit o trvalém mírovém mechanismu pro Korejský poloostrov, denuklearizaci této oblasti a dalších otázkách.

O tom, že Kim je v Singapuru a sejde se tam s Trumpem, média v KLDR stručně informovala až dnes. I to je ale na tamní poměry nezvyklé, neboť severokorejský tisk většinou o událostech informuje až po jejich skončení.

Když Kim v neděli odletěl z KLDR do Singapuru, kam dorazil několik hodin před Trumpem, na titulní straně severokorejských novin byl článek o tom, jak severokorejský vůdce navštívil rybí restauraci v Pchjongjangu.

Podle agentury AP je však pravděpodobné, že Severokorejce setkání jejich vůdce s americkým prezidentem zajímá, jelikož jim potenciálně může změnit životy.

Washington opakovaně zdůrazňuje, že od Pchjongjangu očekává úplné, nezvratné a ověřitelné jaderné odzbrojení. V případě, že na to Severokorejci přistoupí, jsou Američané ochotni poskytnout jim požadované bezpečnostní záruky a nakonec i uvolnit sankce. Summit se má v úterý konat v hotelu Capella na singapurském ostrově Sentosa. Začátek je ohlášen na 09:00 místního času (03:00 SELČ).

Oba státníci by podle analytiků mohli jednat také o podpisu mírové dohody, která by nahradila smlouvu o příměří, jíž skončila korejská válka z let 1950-53.

Témata:  Donald Trump Severní Korea Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy