reklama

"Zítra máme mimořádně zajímavou schůzku a já si myslím, že dopadne velmi dobře," prohlásil Trump. Lee Hsien Loongovi děkoval za pohostinnost a profesionalitu, s jakou Singapur k summitu přistupuje. Při společném obědě dostal Trump, který ve čtvrtek oslaví 72. narozeniny, s předstihem narozeninový dort.

Kim Čong-un se singapurským premiérem jednal již v neděli a dnešní den podle AP nebyl na veřejnosti vidět. Členové severokorejské a americké delegace se ale dnes sešli k dvouhodinovým rozhovorům, aby doladili poslední podrobnosti před summitem. 

Podle zdrojů AP obeznámených s jednáním dnes představitelé USA a KLDR neřešili logistické otázky, ale hovořili o konkrétních cílech, jichž by se měli Trump s Kimem snažit dosáhnout. Úterní summit bude podle agentury AP rozdělen na dvě části, s přestávkou na oběd. Podobně byla rozvržena i dubnová vrcholná schůzka vůdců Severní a Jižní Koreje. S jihokorejským prezidentem Mun Če-inem dnes Trump ještě o otázce denuklearizace KLDR mluvil telefonicky.

Americká vláda opakovaně zdůrazňuje, že od Severní Koreje očekává úplné, nezvratné a ověřitelné jaderné odzbrojení. Na otázku ohledně plánování summitu Trump novinářům řekl: "Myslím si, že se nemusím moc připravovat. Je to otázka přístupu. Je to otázka ochoty řešit problémy." Tato prohlášení, stejně jako rychlost, s jakou byl summit svolán, vyvolávají obavy expertů, že Trump bude na jednání podstatně hůř připravený než severokorejský vůdce.