reklama

Dokument obsahuje body, na kterých se Trump s Kimem shodli. V prvním bodě oba státníci prohlašují, že chtějí nastolit nové vztahy mezi USA a KLDR ve shodě s touhou lidu obou zemí po míru a prosperitě. Další bod uvádí, že USA a KLDR spojí své úsilí při budování trvalého a stabilního mírového stavu na Korejském poloostrově.

Třetí bod odkazuje na dubnový Kimův závazek z jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, kdy přislíbil kompletní jaderné odzbrojení. Poslední bod je pak dohodou Washingtonu a Pchjongjangu vyhledat, identifikovat a repatriovat ostatky padlých během válečného konfliktu na Korejském poloostrově v 50. letech minulého století.

"Prezident Trump se zavázal poskytnout KLDR bezpečnostní garance a předseda Kim opětovně ujistil o svém pevném a neochvějném závazku kompletního jaderného odzbrojení na Korejském poloostrově," píše se v prohlášení.

Korespondent agentury Reuters Josh Smith na twitteru napsal, že dohoda mnoho lidí nepřesvědčí. "Pesimisté ji budou vnímat jako bezzubou, jako dokument, který nic nového nepřináší, optimisté v ní uvidí jen začátek," uvedl.

Smith také poznamenal, že ďábel se skrývá v detailech. "Co myslí tím "nové vztahy" a "trvalý a stabilní mírový režim"? A co ´jaderné odzbrojení Korejského poloostrova´? Znamená tato vágnost, že se nemohli dohodnout? Nebo si nechávají prostor k manévrování?" dodal.

"Pokud je toto výsledek... tak je deprimující. Je to ještě méně, než většina skeptiků očekávala. Domníval jsem se, že se Kim alespoň vzdá nějakých raket, uzavře nějaké jaderné zařízení, něco konkrétního," napsal na twitteru analytik Robert Kelly.

"Toto slibují posledních 25 let!" uvedl Vipin Narang, který působí jako expert na jaderné strategie na americkém Massachusettském technickém institutu

Sociolog Aidan Foster-Carter, který se dlouhodobě věnuje situaci na Korejském poloostrově, poznamenal, že rámcové ujednání mezi KLDR a USA z října 1994 bylo konkrétnější než závěrečné prohlášení z dnešního summitu. V rámcovém ujednání, které definitivně ztroskotalo v roce 2003, se Pchjongjang zavázal zastavit jaderný program výměnou za dodávku lehkovodního reaktoru.