Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce proti KLDR stále platí. Američané ale pozastaví vojenské manévry s Jižní Koreou

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Singapur - Sankce proti KLDR nadále platí, jejich postupné uvolňování bude podle amerického prezidenta Donalda Trumpa možné až poté, co Pchjongjang zahájí nezvratný proces jaderného odzbrojení. USA jako vstřícný krok pozastaví společné vojenské manévry s jihokorejskou armádou.

Trump věří, že KLDR začne ničit své jaderné kapacity velmi brzy. Zdůraznil ovšem, že likvidace jaderného arzenálu a zařízení na jeho výrobu je po vědecké stránce složitý a zdlouhavý proces. "Jakmile se s tím však jednou začne, je to nezvratné," dodal.

V budoucnu chce Trump navštívit Pchjongjang a jak řekl, ve vhodnou dobu pozve severokorejského vůdce Kim Čong-una do Bílého domu. Tyto cesty ale podmiňuje konkrétními kroky ze strany KLDR.

Trump rovněž prohlásil, že smrt amerického studenta Otty Warmbiera, který loni po návratu ze severokorejského vězení zemřel, nebyla zbytečná, neboť vedla k dnešní vrcholné schůzce se Severní Koreou. 

Pchjongjang opakovaně kritizuje společná cvičení armáda USA a Jižní Koreje jako provokaci a nácvik invaze do Severní Koreje. "Válečné hry jsou velmi drahé, většinu platíme my," řekl dnes Trump. "Za daných okolností, kdy jednáme, je tak podle mě nepatřičné manévry pořádat," dodal s odkazem na Kimův závazek jaderného odzbrojení.

Témata:  Donald Trump Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.