Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komplikace v plánech s KLDR? Trump prý rozhodl o uvalení nových cel na čínské zboží

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa dnes patrně zveřejní seznam čínského zboží, na které bude nově uvalené clo. Peking přitom nedávno varoval, že pokud se Washington rozhodne zvýšit obchodní napětí, je připraven reagovat. Krok USA může navíc zkomplikovat plány na odzbrojení KLDR.

Seznam by se měl zaměřit na zboží, jehož roční objem obchodu činí až 50 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč) a obsahuje 800 kategorií produktů.

Zatím není jasné, kdy začnou cla platit. Podle obchodního zákona z roku 1974, na který se Trump při zavádění cel odvolává, může jejich aktivaci odložit o 30 dní. Poté může cla odložit o dalších 180 dní, pokud úřad amerického obchodního zástupce zjistí, že jednání s Čínou pokročila. Trump tvrdí, že cla jsou odvetou za postup Číny v oblasti duševního vlastnictví.

Očekává se, že po jejich oznámení Čína zavede odvetná cla na dovoz amerického zboží, jako sóji, hovězího, automobilů, chemikálií a letadel. Tento seznam Čína představila na počátku dubna.

Obchodní politika Trumpa by se také mohla dostat do kolize se snahou zbavit Korejský poloostrov jaderných zbraní, upozornila agentura AP. Trump dlouho slibuje, že splní své předvolební sliby a zasáhne proti tomu, co označuje za nekalé čínské obchodní praktiky. Cla však mohou zkomplikovat jeho snahy zajistit si podporu Číny při jednáních se Severní Koreou.

Loni deficit obchodu USA s Čínou činil 336 miliard USD. Trump již dříve žádal Čínu, aby svůj obchodní přebytek s USA snížila až o 200 miliard USD.

Témata:  Donald Trump clo Čína Severní Korea

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy