Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron se na oslavách 100. výročí Československa setká s Babišem

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Darney (Francie) - Francouzský prezident Emmanuel Macron pojede koncem června na východ Francie na oslavy 100. výročí vzniku Československa. Setká se s premiérem Andrejem Babišem a předsedou slovenské vlády Peterem Pellegrinim.

Informoval o tom tento týden francouzský deník Vosges matin, který vychází v regionu, kde se slavnostní akt 30. června uskuteční. Cestu Babiše na ceremoniál dnes ČTK potvrdila mluvčí vlády Barbora Peterová.

Program události, která se v obci Darney koná každý rok, ještě nebyl oficiálně zveřejněn. "Oficiální potvrzení musí přijít velmi brzy," napsal Vosges matin, který k článku připojil fotografie z ceremoniálu z června 2015. Tehdy se za Českou republiku účastnil premiér Bohuslav Sobotka, desítky českých a francouzských vojáků i veteráni druhé světové války.

Na planině nedaleko Darney se 30. června 1918 shromáždilo na 6000 legionářů, aby přísahali věrnost vznikajícímu československému státu. Kromě nich se aktu účastnila i řada oficiálních hostů, včetně budoucího ministra zahraničí a později prezidenta Edvarda Beneše či francouzského prezidenta Raymonda Poincarého. 

Témata:  Francie Emmanuel Macron Československo

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy