Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci už toho mají dost: Pokud nebude vracení migrantů, chtějí konec vládní koalice

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Spolková vláda se kvůli sporu o uprchlíky otřásá v základech. Většina Němců chce konec koalice CDU/CSU a sociální demokracie (SPD), pokud CSU neprosadí svůj požadavek vracet část migrantů rovnou na německých hranicích.

Pro ukončení koaliční spolupráce v případě, že Německo nezačne z hranic vracet žadatele o azyl, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie, je 53 procent Němců, opačný názor jich má 40 procent. 

Ještě výraznější je tento poměr v Bavorsku, kde je Křesťanskosociální unie (CSU) dominantní politickou silou. Pro konec vlády, která se rodila jen složitě a ve funkci ještě není ani 100 dní, se tam v případě neprosazení požadavku CSU vyslovilo 71 procent dotázaných, proti jich bylo jen 24 procent. Ukázal to průzkum veřejného mínění, o němž informuje list Augsburger Allgemeine.

Vracení běženců přímo z hranic Německa zatím odmítá kancléřka Angela Merkelová (CDU) i koaliční SPD. Merkelová argumentuje tím, že by takový postup byl v rozporu s evropským právem.

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.