Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová dostala ultimátum? Spor o uprchlíky by měl být vyřešit do konce června, jinak...

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Německá Křesťanskosociální unie (CSU) chce dát kancléřce Angele Merkelové (CDU) čas do konce června, aby našla shodu o migraci s dalšími státy EU. V opačném případě bude CSU požadovat, aby se okamžitě začalo s vracením migrantů přímo z německých hranic. Uvedla to dnes agentura DPA.

Ve sporu jde o to, jestli vracet rovnou na německých hranicích zpět běžence, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie, ve Švýcarsku nebo Norsku. Ministr vnitra Horst Seehofer a jeho CSU takový postup - který není součástí koaliční smlouvy - prosazují, Merkelová, většina její CDU i koaliční sociální demokraté (SPD) jsou ale proti s odkazem na to, že by neodpovídal právu Evropské unie.

Situace se v uplynulém týdnu vyhrotila natolik, že Seehofer pohrozil zavedením opatření i přes nesouhlas Merkelové, což by nejspíše vedlo ke konci současné vlády.

Napětí by mohl zmírnit návrh, který dnes svým spolustraníkům představil ministr vnitra a který jednohlasně podpořilo vedení CSU. Merkelová podle něj dostane čas do konce měsíce na další jednání. Z CDU zase zaznívají hlasy, že vedení strany počítá s tím, že situaci začátkem července znovu posoudí.

Témata:  Německo Angela Merkelová Horst Seehofer uprchlíci

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy