Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo a Itálie chtějí víc solidarity pro uprchlíky

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Evropa potřebuje více solidarity v oblasti migrace. Dnes se na tom shodli německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Giuseppe Conte.

Řekli to na tiskovém briefingu před společným jednáním, při němž se chtějí zaměřit právě na migraci.

"Evropská unie musí změnit svou perspektivu," prohlásil Conte. "Itálie nemůže nadále jednat sama," míní. Jsou podle něj potřeba mechanismy, které zajistí přiměřenou solidaritu.

"Chceme podpořit italské přání týkající se solidarity a doufáme, že i Německo se setká s pochopením pokud jde o solidaritu v Evropě v otázkách migrace," řekla Merkelová. Zároveň připomněla, že do obou zemí směřuje velké množství běženců.

Jak přesně by taková solidarita měla vypadat, šéfka německé vlády neuvedla. V poslední době ale hovoří o tom, že by nemuselo jít o přerozdělování běženců, k němuž nadále například v zemích Visegrádu (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) panuje velký odpor, ale o takzvanou flexibilní solidaritu. Rozhodování o konkrétních příspěvcích v migrační politice by v takovém případě zůstalo na jednotlivých státech. Země, které nechtějí přijímat běžence, by mohly výrazněji přispívat finančně nebo jinak.

Témata:  EU Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.