Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před německým soudem stojí Syřan, který napadl mladíka s jarmulkou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Berlín - V Berlíně začal soud s 19letým Syřanem, který v dubnu v městské části Prenzlauer Berg napadl dva mladíky s jarmulkou na hlavě. Případ, který na mobilní telefon natočil jeden z napadených, vzbudil pozdvižení v celé zemi.

Útok se odehrál 17. dubna večer, kdy mladý Izraelec spolu se svým německo-marockým kamarádem procházeli jednou z nejoblíbenějších berlínských čtvrtí. Kvůli tomu, že na sobě měli jarmulky - tedy tradiční židovské pokrývky hlavy - jim začal nadávat jeden z kolemjdoucích. Následně si sundal pásek a začal s ním útočit.

Paradoxní na útoku bylo to, že napadený Izraelec Adam A. není Žid, ale pochází z arabské rodiny. Jarmulku, kterou dostal od židovského kamaráda, na sobě měl proto, že chtěl otestovat, jestli je skutečně nebezpečné ji otevřeně nosit na ulici.

Video z útoku se brzy objevilo na internetu a v Německu vyvolalo bouřlivou reakci. Útok odsoudila řada politiků, včetně kancléřka Angely Merkelové, která ho označila za hroznou událost. 

V Berlíně i dalších městech Německa se uskutečnily demonstrace proti antisemitismu. Začalo se také více mluvit o tom, jaký problém vedle "tradičního" antisemitismu pravicových radikálů představuje antisemitismus části muslimských přistěhovalců.

Témata:  Německo antisemitismus Berlín soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy