Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna v Saúdské Arábii: Ženy od neděle budou moci usednout za volant

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - V neděli padne v Saúdské Arábii mnohaleté tabu a ženy budou moci usednout za volant. Kurz řízení automobilu pro ně nabízí například ropný gigant Aramco. Zájem už projevilo 200 žen.

"Budu si moci rozhodnout sama, kam pojedu, co budu dělat a kdy se vrátím," slibuje si od auta Amíra Abdalkádirová. "Potřebujeme auto ke svým každodenním aktivitám. Jsme zaměstnané, máme děti, množství sociálních vazeb, musíme vyjíždět ven a potřebujeme dopravu. Tohle mi změní život," dodala.

Firma Aramco kurzy nabízí v Zahránu, aby podpořila to, co agentura Reuters označuje za sociální revoluci v království. Král Salmán loni v září vydal dekret, jímž ukončil zákaz řízení automobilů ženami. Saúdská Arábie byla poslední zemí na světě, která takové omezení praktikovala. Od začátku června království vydává řidičské průkazy ženám, které prošly testy.

Společnost Aramco má 66.000 zaměstnanců, z nichž ženy tvoří pět procent. Nabídku podnikové autoškoly může využít až 3000 dalších žen.

Za sociálními změnami v Sadské Arábii je hlavně mladý korunní princ Muhammad, jemuž letos bude 33 let. Jeho vliv na události považuje saúdskoarabská mládež za důkaz, že se v konzervativní zemi ovládané desetiletí starci konečně dostává k moci nová generace.

Témata:  Saúdská Arábie ženy auto

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy