Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Makedonie je na pokraji převratu? Premiér hrozí prezidentovi sesazením

Makedonie, ilustrační foto
Makedonie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Skopje - Na politické scéně v Makedonii se vyostřuje spor o dohodu s Řeckem. Premiér Zoran Zaev pohrozil prezidentovi Ďorgemu Ivanovovi sesazením, pokud odmítne dokument podepsat dohodu, přestože by ho schválili občané v referendu.

Ivanov stejně jako jeho opoziční strana VMRO-DPMNE dohodu - řešící spor kompromisním novým názvem země Severní Makedonie - rezolutně odmítá. 

"Je tu snaha rozšířit parlamentní většinu a uděláme to výhradně pro sesazení prezidenta, pokud budeme muset. Občané rozhodnou, zda chtějí změnu názvu (země). Pokud bude v referendu dohoda přijata, nikdo nemá právo bránit jejich názoru," řekl premiér Zaev v úterý večer v rozhovoru poskytnutém televizi Kanal 5.

Parlament v úterý rozhodl, že zákon o ratifikaci dohody projedná ve zkráceném řízení. Vzhledem k tomu, že poslanci VMRO-DPMNE debatu bojkotují, je možné, že zákonodárný sbor ratifikaci schválí už dnes. 

Předpokládá se, že Ivanov využije své právo veta. Normativní akt se následně vrátí k novému hlasování parlamentu. V tomto případě bude potřeba souhlas absolutní většiny, tedy 61 zákonodárců, nicméně i při tomto hlasování se předpokládá schválení ratifikace. Prezident pak podle ústavy má povinnost dokument podepsat, ale není jasné, zda to Ivanov udělá.

Konečné slovo mají mít makedonští občané v referendu, které se předpokládá v září nebo v říjnu.

Témata:  Makedonie Ďorge Ivanov

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy