Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdravotní stav dětí v Severní Koreji se zlepšil, problémem je znečištěná voda

KLDR
KLDR
Foto: Reprofoto internet

Pchjongjang/Ženeva - Velké problémy týkající se zdraví dětí v KLDR nadále přetrvávají. Dětský fond OSN (UNICEF) dnes nicméně konstatoval, že se situace v uplynulých letech zlepšila. Zbrzděný růst byl zaznamenán u 19 procent severokorejských dětí, zatímco při posledním průzkumu v roce 2009 to bylo 32,4 procenta dětí.

Stav dětí se v různých částech KLDR velmi liší. V metropoli Pchjongjangu bylo zpomaleným růstem postiženo deset procent dětí, ve venkovské provincii Janggangdo to bylo 32 procent.

Ve zprávě se rovněž uvádí, že plná třetina pitné vody v Severní Koreji je znečištěna, což představuje další velkou hrozbu pro zdravý vývoj dětí.

V březnové zprávě OSN uvedla, že zhruba 41 procent severokorejské populace - asi 10,5 milionu obyvatel - trpí podvýživou. Kolem 18 milionů Severokorejců je závislých na přídělech obilnin a brambor od vlády.

Témata:  Severní Korea UNICEF děti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy